Anonym debatt – utelukkende negativt?

I kjølvannet av 22. juli ser vi at de største avisene har endret sine kommentar-systemer. Anonyme kommentarer er ikke lenger mulig (i teorien, det finnes selvsagt omveier), og VG Nett har f.eks. koblet kommentering mot Facebook, slik at man må logge inn med (presumptivt) ekte navn for å legge inn kommentarer.

Hovedårsaken til denne endringen er åpenbar: meninger som ligner de Anders Behring Breivik støtter har svært ofte blitt fremmet anonymt i disse kommentarfeltene. (Det er her verdt å nevne at Breivik selv ofte kommenterte med noe tilnærmet sitt reelle navn. Vi vet selvsagt ikke om han kommenterte anonymt i tillegg.)
Hva er så konsekvensen av denne endringen – fra anonyme kommentarer til et krav om navn? Dersom vi bruker VG Nett går de i realiteten langt utover et krav om navn, siden ens Facebook-profil dukker opp dersom man trykker på kommentatorens navn. Mange har valgt å ha noe informasjon tilgjengelig også for ikke-venner på Facebook, noe som lar oss få svært mye informasjon om en del av kommentatorene på VG Nett for tiden.

Én konsekvens er, som forventet, at vi får noe færre (og mindre grove) Islamfiendtlige (og rasistiske etc.) utfall i kommentarfeltene. Kostnaden forbundet med å ytre seg på svært kontroversielt vis er opplagt høyere når alle ser hvem du er. Dette er en positiv konsekvens av endringen, men finnes det andre konsekvenser?

En sak på VG Nett her om dagen illustrerer et potensielt problem med denne endringen. Innen visse miljøer er det fullstendig akseptert å stå for hva mange andre vil anse som ekstreme meninger. Ikke bare dét, men de samme miljøene har en tendens til å fremstå som truende mot personer som ikke deler deres oppfatninger. Hvorvidt summen av de negative og positive konsekvensene er positiv eller negativ er vanskelig å bedømme, men det er verdt å tenke på at personer som ikke har noen problemer med å bli identifisert med kontroversielle holdninger kan overta, og skremme bort andre fra, disse kommentarfeltene.

Saken som gjorde meg betenkt var denne: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10082065 (Nedenfor kan dere se hvordan en kommentator blir angrepet for sine syn. Bildet viser kun starten av diskusjonen, som kan sees i sin helhet på VG Nett.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.