Et ekte Fangenes Dilemma

Fangenes dilemma anvendes som vi vet svært ofte innen spillteorien, men svært sjelden på et faktisk fangenes dilemma. I Smaalenene Avis har man imidlertid kunnet følge en sak som på en svært god måte har demonstrert hvor reelt Fangenes Dilemma faktisk er.

Kort fortalt var tre ungdommer ute og kjørte, de krasjet og én omkom, mens politiet anså det som sikkert at én av de to andre hadde kjørt. Bilen hadde kjørt svært fort, og det var alkohol/narkotika med i bildet. Hvordan utvikler så dette seg til å bli et Fangenes dilemma? Politiet vet ikke hvem av de som faktisk kjørte. Dersom noen faktisk skal kunne dømmes for å ha ført bilen og forårsaket ulykken er politiet avhengig av bevis, innrømmelser eller vitnemål. Bevis og vitnemål foreligger ikke.

Hva gjør så de to som står i fare for å bli siktet? De tier. Og hva skjer?

– Saken er henlagt på grunn av bevisets stilling. Det er umulig å finne ut hvem som kjørte bilen, lød først svaret fra statsadvokaten.

Saken gjenopptas imidlertid etter at denne henleggelsen skaper stor misnøye, og begge personene blir siktet for å ha forvoldet en annens død. Begge dømmes faktisk i første instans til to år og åtte måneders fengsel. I høyesterett reduseres imidlertid straffen med ca. ett år:

Begge forsvarerne har anført at lagmannsrettens dom ikke i tilstrekkelig grad avspeiler at begge de domfelte må bedømmes som passasjer. Den lange tiden siden ulykken skjedde, har ikke fått noen synlige utslag i straffen.

Dette er en tragisk hendelse, som nok også skaper harme over at rettsystemet står tilnærmet maktesløse der man kun vet at én av to har gjort noe galt med mindre de selv snakker. Saken viser i alle fall tydelig at Fangenes dilemma er høyst en høyst reell problemstilling, og her har altså aktørene maktet å oppnå det kollektivt optimale utfallet der begge tier, selv om spillteorien forventer at begge skal tyste. Det er nærliggende å tenke seg at det f.eks. finnes en viss tillit mellom aktørene, og at de derfor har god tro på at også den andre vil tie. Dette forutsettes ikke i vanlige spillteoretiske formaliseringer, der man ikke har muligheter til å kommunisere, og heller ikke har god kjennskap til hverandre fra før.

Kilder/artikler om ulykken:
Følgesvenner tiltalt etter dødsulykke
Dømt for bildrap
Redusert straff for bildrap

En kommentar om “Et ekte Fangenes Dilemma

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.