Interpersonlig nyttesammenligning – #1 Harsanyi

Interpersonlig nyttesammenligning (sammenligningen av forskjellige menneskers nytte) er på mange måter et av de vanskeligste temaene innen nytteteori (og det er dermed også relevant for spillteori). Jeg vil etterhvert presentere flere syn på dette temaet, og starter med noen sitater fra John Harsanyis «Rational Behavior and Bargaining Equilibrium in Games and Social Situations» (1977). Dersom noen lesere har kommentarer, innspill eller tips til forfattere man bør se på i denne forbindelse, legg gjerne igjen kommentarer, eller send en e-post til mail@spillteori.no.

If all individuals’ personal preferences were identical, then we could ascribe the same utility function $U$ to all individuals and could always make interpersonal utility comparisons in terms of this common utility function $U$. Moreover, all interpersonal utility comparison could be reduced to intrapersonal utility comparisons. […]

– Harsanyi (1977)

Of course, in actuality different individuals often have very different personal preferences and very different utility functions. But the possibility of meaningful interpersonal utility comparisons will remain, as long as the different individuals’ choice behavior and preferences are a t least goverened by the same basic psychological laws.

– Harsanyi (1977)

[…] given enough information about the relevant individuals’ psychological, biological, social, and cultural characteristics, as well as about the general psychological laws governing human behavior, interpersonal utility comparisons in principle should be no more problematic than intrapersonal utility comparisons are between the utilities that the same person would derive from various alternatives under different conditions.

– Harsanyi (1977)

Harsanyi er opplagt klar over hvor vanskelig det vil være å fremskaffe nødvendig informasjon for å foreta presise interpersonlige nyttesammenligninger, og mener man må arbeide med romslige «feilmarginer». Han mener dog at man f.eks. ved å sammenligne to personer med forholdsvis lik oppvekst og med samme kultur, vil oppnå relativ god presisjon (Harsanyi 1977). Behandlingen av interpersonlig nyttesammenligning er en del av Harsanyis utilitarisme, som forøvrig er meget interessant i seg selv, og boken disse sitatene er hentet fra anbefales sterkt.

John C. Harsanyi (1920-2000) er en av de store forskerne innen spillteori, og mottok i 1994 Nobel-prisen i økonomi sammen med John Nash og Reinhard Selten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.