Økonomi – for alle, eller kun de lærde?

https://www.flickr.com/photos/worldofoddy/455870789/

Jeg ønsker å anbefale en kort artikkel fra Ludwig von Mises Institute, som omhandler oppfatningen om at økonomi er nødt til å være så teknisk at ytterst få har forutsetninger for å si noe meningsfullt om faget. Artikkelen tar for seg uttalelser som den følgende:

Everyone understands that seismology is probably hard enough that one probably has little useful to say without first getting a PhD in it. The key is that macroeconomics, which involves aggregating the actions of millions to generate outcomes, where the constituents pieces are human beings, is probably every bit as hard. This is a message that would-be commentators just have to learn to accept. For my part, seventeen years after my first PhD coursework, I still feel ill at ease with my grasp of many issues, and I am fairly confident that this is not just a question of limited intellect. – Athreya 2010


Østerriksk økonomi er for det meste intuitivt og relativt lettfattelig (selv uten en doktorgrad i matematikk), mens andre retninger går så dypt inn i tekniske modeller at det blir umulig å diskutere det de snakker om uten å bruke svært mye tid på å sette seg inn i metodene deres. Begge tilnærminger kan ha fordeler, men det kan være nyttig å være klar over at økonomi ikke være umulig å forstå. Enda viktigere: økonomi er muligens ikke en eksakt vitenskap som kan perfeksjoneres via matematiske instrumenter; mennesker er en sentral del av økonomien, noe som muligens gjør faget like mye til et samfunnsfag som et realfag?

Parallellene til spillteori er heller ikke langt unna; en av storhetene innen fagområdet – Schelling – skriver om spillteori på en måte hvem som heslt forstår, og har nytte av. Andre igjen har en fremgangsmåte som forutsetter omfattende matematiske kunnskaper hos leseren for at han skal få utbytte av det de skriver. Mens de mer tekniske bidragene utvilsom har en viktig funksjon i å forbedre rammeverket som ligger til grunn for faget, er det forfriskende å lese bidrag som bruker rammeverket uten at leseren selv må være kjent med det.

Les artikkelen fra von Mises Institute her:
http://mises.org/daily/4571

Les artikkelen som kritiseres her:
http://www.scribd.com/doc/33655771/Economics-is-Hard

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.