En upresis gjengivelse av valgkampens første partilederdebatt

Foto: NRK.no

12. august 2012 – Første partilederdebatt – Arendal kulturhus

Valgkampen snublet i kveld i gang i Arendel kulturhus, når partilederne for landets største partiert stilte til debatt. Bakteppet for det kommende valget er meget interessant, og europeeren Thorbjörn Jágland har allerede slått fast at regjerende taxisjåfør Stoltenberg ikke kommer til å vinne valget med den eksisterende rød-grønne konstellasjonen. Det er altså duket for spenning, og muligens et regjeringsskifte. Det brune limet ser ikke ut til å holde det røde og grønne veldig godt sammen lenger, men heller ikke på den noe blåere siden av det politiske landskapet er det en klar og tydelig koalisjon som går til valg sammen.

Hva slags regjering vi får etter valget er selvsagt viktigst, men det er også spennende å følge de mange partiene som kjemper for å komme over, eller holde seg over, sperregrensen på 4%. InFact/VGs måling 12. august gir MDG 3,8%, SV 4,3%, V 4,8%, KrF 5,2% og SP 5,7%. Rødt inkluderes forøvrig også i målingen, og ligger her på 1,9%.

Det følgende sammendraget av debatten er ikke 100% presist, men man får kanskje et inntrykk av hva som var viktig for de forskjellige, og hva som ble diskutert.

Kortrunde – hva er viktigst for DEG?

Hareide: At samfunnet trår til.
Solberg: Kunnskapssamfunnet – flere ben å stå på!
Stoltenberg: Et veivalg nå – helse og skole for alle eller helvete.
Jensen: Utnytte handlingsrom til mer velferd, trygghet, frihet osv.
Lysbakken: Stanse klimaendringer!
Grande: *beveger munnen, men det kommer ikke noe lyd*
Navarsete: Veg, bane, arbidsplasser osv. i hele landet!

Debatten starter!

Stoltenberg: Trygge skole, trygge helse! Høyre gjør ikke det.
Solberg: Grunn for rødgrønn til å frykte oss – ikke for folket. Nye idéer og nye løsninger – bedring! Ned med helsekøer, mer kunnskap i skolen, raskere veibygging! Formeuskatt, sier du? Bedriftene sier at de ikke vil ha formueskatt. Undersøkelser sier noe annet? Pfft… Mindre egenkapital – bedriften kunne heller forsket/utviklet. Flere arbeidsplasser! Vil folk helst at bedriften eies av en lokal nordmann, eller postkortselskaper?
Stoltenberg: Høyresiden svartmaler! Formueskatten tynger ikke nevneverdig. Å fjerne formueskatten er et godt virkemiddel – treffsikkert – hvis du vil øke forskjeller mellom fattige rike. Vi vil heller ha skole og sykehus, vi…
Jensen: Andre skattelettelser, da! Gjør mer enn å bare fjerne formueskatt. BSU! Fjerne pensjonsavkorting. Øke lønnsinntekter for vanlige folk. Vil også ha formueskatt bort på sikt.
Lysbakken: Formueskatt gir mer rettferdig fordeling! I tillegg finansierer den velferd, skole, vei og barnehage. Hør på forskerne – NHO, NHH!
Solberg: Pfft! En studentoppgave fra NHH!
Programledere: Og professorer!
Erna: Ja, men… Bedriftene sier de ikke vil ha skatten, jo!

Grande: Setningen min fra starten, ja! Viktig for Venstre å prioritere fremtiden! Skole og miljø! Skatteletter handler ikke om et spesielt nivå. Må bruke skattesystemet for å nå mål!
Navarsete: Sp vil fjerne deler av formueskatten. Færre som betaler nå – vi har fått til noe! Hvorfor har vi skatten? For å få bidrag til felleskassa. Hva skal kommunene gjøre? Si opp lærere?
Hareide: Dette er en problem! Jens og Erna har ikke den geniale løsningen! Vi vil ikke fjerne alt, men fjerner den på arbeidende kapital. Giske støtter oss!
Stoltenberg: Ingen skatt er feilfri. Ingen liker å betale, men vi får barnehage, skole og veier! Noen vil ha 25-30 mill mindre skatt – hva skjer?! Kunnskap, forskning, skole! Tygghet og omsorg!
Jensen: Vanlige folk må få skatte-/avgiftslettelser. Egenandeler og bompenger! Ikke enten skattelette eller velferd! Skattelette er velferd. Mindre byråkrater, skjemavelde, asylpolitikk – koster!

Skattelette eller velferd?

Stoltenberg: Kan ikke bruke mer penger selv om vi får mer oljepenger neste periode!! Kan jo ikke bruke alt på en gang. Rente og kronekurs! Rammer bedrifter, industri og reiseliv! Alle med gjeld! Boliglån! Hjelper ikke med skattelette om vi får høyere rente. Usosialt… Min miks av skatter/velferd har fungert supert! Vi har styrt gjennom finanskrisen.
Solberg: Man kan være ansvarlig på kort sikt, men uansvarlig på lang sikt. De dyrker ikke noe for fremtiden! Forskning! Veier! Har ikke brukt handlingsrom for å ta et løft!
Lysbakken: Største bløff er å love å senke skatteinnteker med 25 mill og fortsatt si at de skal gi velferd, skole osv. Vil bare gi norges 32 milliardærer 400-og-noe millioner i skattelette. Mest lønnsomt å investere i de minste! Skole og barnevernet. Bruke de store pengene på de små menneskene.
Grande: Lysbakken har styrt skolepolitikk i 8 år og har nå funnet ut at lærere er viktige – bemerkelsesverdig! Venstre har vært ansvarlige i 130 år. Trist at de sier at det er enten skatt eller skattelette. Mer offensiv skattepolitikk! Billigere å være miljøvennlig! Jobbe lenger! Gode helseløsninger! 50% av norske folk hadde gjort miljøforbedringer hjemme om de hadde fått skattefradrag for det.
Navarsete: SP vil gi fradrag for å fikse boligen sin! Og SP får gjennomslag for det vi vil! Så det, så! Så stol på oss du, Grande. Erna, skal handlingsregelen gjelde?

Solberg: Vi skal føre en ansvarlig politikk! Begge deler: hvor mye, og hva vi bruker det på. Vi har tidligere gitt to kroner mer i velferd for hver kroner vi har gitt i skattelettelser.
Stoltenberg: Hva med FrP, da? Kan dere [H] sitte i regjering sammen med dem, som dere har sagt at har en uansvarlig økonomisk politikk? Stoooor usikkerhet! Jeg er urolig for at du [Erna] er så lite urolig over hva hun [Siv] kan finne på!

Hareide: Veksten varer ikke evig. Vi må etterhvert jobbe mer. Trenger Hans Nilsen Hauges ånd! Løfte opp når livet er sårbart. Vi er festbrems – det er vår oppgave.

Statsministerduell – Erna som kom i helikopter vs. taxisjåfør – sier dette noe…?

Solberg: Vanskelig å snakke om seg selv. Politikk viktigst! Jeg kan stå i en storm. Kan stå for det jeg mener, har gjennomføringskraft. Har lært mye om det norske samfunnet. Vet hva utfordringene er.
Stoltenberg: 8 år har gått fort, tegn på aldring, sikkert. Viktigste for meg å få være statsminister! Er så flott, spesielt om sommeren! Jeg vil gjerne være det i fire år til. Kunnskap, helse og rettferdighet!
Solberg: Nå skal vi slutte med å ha helsekø. Hørte om ei som hadde vondt i skulderen. Tok lang tid å få behandling. Mye ledig kapasitet i helsevesenet.
Stoltenberg: Vi bruker også det private i helsepolitikken. Penger kommer til å bestemme hvem som får behandling raskt med Erna. Dyre helseproblemer blir nedprioritert. De vet ikke engang hva det vil koste. Bla, bla, egenandeler.
Solberg: Bla bla, egenandeler.
Stoltenberg: Dere vet ikke hva dette vil koste…
Solberg: Vet du hvor mange som står i sykehuskø? Vi vi gi de med rusproblemer fritt behandlingsvalg. Vi har et opplegg for å begrense sykehuskøene.
Programleder: Nå skal vi…
Erna: Forstemmende… bla bla!
Programleder: Nå skal vi…
Erna: Forstemmende! BLA BLA!

Koalisjoner – Rød-grønn vs. FrP,H,KrF,V

Jensen: VI vil bidra til regjeringskifte. Hvor er forskjellene? Bare FrP vil ha ny organisering av eldreomsorg. Ingen bompenger! VI vi ha lavere egenandeler – Jens og Erna bare tuller. Og jeg er tøff i forhandlinger! Valget og følgende regjering handler om muskler. Se på SV og SP – de har ikke fått til noen ting! Vi er opptatt av å bli så store som mulig før eventuelle regjeringsforhandlinger.
Hareide: Blå-blått flertall ikke bedre enn rød-grønt flertall! Annet onde. Vi må ha med meg og Trine – sentrum er best! Familie og menneskeverd! Løfte når livet er sårbart! En regjering med oss skal ha et sosialt hjerte. Streng alkoholpolitikk og passe på distrikter! Ola Borten Moe er slem.
Grande: Mitt parti har en kul idé – velgerne bestemmer hvordan regjeringen ser ut. Ønsker man ikke oljeboring i Lofoten: stem på meg. Rød-grønt har vært bra, nå er det tomt. Må gjøre mer, spesielt på miljø! Blå-blått like ille som rød-grønt når det gjelder miljø.

Lysbakken: Alt går bra i samfunnet, og alt går ned for oss. Derfor vil vi forsatt være i regjering! AP blir bedre av oss – de blir rødere og grønnere. Fellesskap foran marked! Se på de borgerlige – alle er livredde for hverandre!
Liv Signe: Jeg er i sentrum – kan samarbeide med begge sider. Bistand og solidaritet, forvaltning av naturressurser! FrP har i dag ikke noe makt – det er supert! Hareide åpner for å gi Siv makt. Fy! Bioteknologi, bistand, alkoholpolitikk, distrikter osv. Skuffet over min sentrumskamerat…
Hareide: De rød-grønne snakker mer om FrP enn om egen politikk. Forskjell på meg og Siv, og det er vi tydelige på. Velgerne bestemmer. Vi går til valg som KrF – ikke noe mer. Lite sannsynlig at vi går i regjering med FrP, men vi ønsker regjeringsskifte.

Siv: Navarsete sier at vi, landets nest største parti, ikke bør ha makt, mens hennes miniparti bør være i regjering? Arrogant!
Lysbakken: Vi skal vinne kampen mot fattigdom! Ja, vi har sagt det før, og vi synes vi har vært flinke, vi. Men siden du nevner det: det er den største utfordringen Norge står overfor!

Stoltenberg: Velgerne bestemmer! Kan ikke si det, når de ikke vet hva slags regjering man får om man stemmer på en av de borgerlige! De sa for åtte år siden at de skulle bygge et klart borgerlig alternativ. Har ikke bygget noe som helst…
Solberg: Mer avklart nå enn før. Alle vi fire vil ha ny regjering, og vil sette seg ned for å snakke etter valget. Velgerne avgjør styrkeforhold. Frivillighet skal få bedre rammevilkår! Rusomsorg styrkes! Flere behandlingsplasser. En skam at vi ikke er bedre på psykisk helse og rus. Stakkars barna. En av være største utfordringer!
Stoltenberg: Vi er gode på rus, vi.
Grande: Jeg sier til alle at de må stemme på Venstre – vi må fikse klimaet, barnefattigdom, forskning, gründerskap. Vil man fikse det må man bare stemme på Venstre. Enkelt.

Lysbakken: Viktigst er klimaendringer! Jeg møtte ei på en festival mot oljeboring, jeg. Hvis vi borer i Lofoten kommer barna der til å si til verden at vi er slemme. Stem heller på SV.
Liv Signe: Det er vår oppgave å fremme vår politikk, og den er motsatt fra FrPs politikk. Derfor er det ikke arrogant å være glad for at FrP ikke har makt.

Jonas synger en sang. Nei, ikke Gahr Støre, én fra Alaska.

Ferdig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.