Spillteori for foreldre

Politikk og næringsliv er arenaer vi lett ser på som spill, men det er mulig å bruke spillteorien til langt mer hverdagslige ting. I boken The Game Theorist’s Guide to Parenting (med undertittelen «Hvordan vitenskapen om strategisk tenkning kan hjelpe deg med å håndtere de tøffeste forhandlerne du kjenner til – barna dine») er det foreldrerollen som løses med spillteori. Noen hovedpunkter:

Tving frem samarbeid mellom søsken

Bruk fangenes dilemma til å fremme samarbeid. Vi vet jo at fangenes dilemma er kjent for å gjøre samarbeid vanskelig, men søsken spiller gjentatte spill, og dermed er det håp. I boken rådes du til å gi barna felles oppgaver, med samme belønning til begge, basert på felles innsats. I dag: rydde opp leke. I morgen: rydde bordet. Dagen derpå: dekke på. Gratispassasjerer er vanlige i fangenes dilemma, men siden spillene gjentas vil det å sluntre unna svært raskt straffe seg neste gang man spiller, og over tid kan man etablere en god samarbeidsdynamikk.

Bruk markedsmekanismer

Noen ganger er det vanskelig å dele goder, og i slike tilfeller kan du starte budrunder. Lille Ida vil kalle den nye hunden Fluffy, mens lille Per vil kalle ham Tarzan. Ingen av dem går med på Fluffy-Tarzan e.l., så la dem by på retten til å navngi hunden. De kan by av ukelønnen sin, de kan tilby å gjøre ekstra oppgaver hjemme osv.

Gjør det slitsomt å lyve

«Har du gjort leksene dine?», spør du. «Ja, alt sammen.» svarer Veronica. Du er litt skeptisk, men har ikke tid til å kontrollere hvor godt leksene er lest akkurat nå. Boken råder deg til å utnytte det faktum at det er en psykologisk belastning å lyve, og dette gjør du ved å spørre og grave videre. Spør mange spørsmål, og detaljerte spørsmål. Kanskje de finne greie svar, men det er både vanskelig og utmattende, så de vil se at det neste gang krever mindre energi å faktisk gjøre leksene enn å lyve om det.

Trusler med troverdighet

Skal du true bør du sørge for at du kan følge opp trusselen, og i boken rådes du til å komme med trusler som du har insentiv til å gjennomføre. Om du er far til lille Per som oppfører seg dårlig, og du elsker å spille FIFA med Per, er det å true med å ta bort FIFA-tid en ikke-optimal trussel. Per vet godt at du ikke klarer å la være å spille, så han vet at du etterhvert vil gi etter. Du kan, derimot, true med noe du liker og Per misliker, som f.eks. en laaaaang tur i skogen til helgen. Per vet at du gjennomfører, og vil oppføre seg skikkelig.

Ikke la dem slippe unne

Skal barna dine lære noe er du noen ganger nødt til å stå i litt ubehagelige situasjoner.  Det er ikke hyggelig når barnet ditt gråter, eller utagerer, over tapt spilletid, fordi du gjennomfører trusselen etter en dag med dårlig oppførsel. Men alternativet er verre, det at gråtingen eller utageringen fører til en belønning i form av trøst og bortfall av straff. Adferd må ha konsekvenser for at læring skal finne sted, heter det her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.