Frem til nå har jeg kun behandlet muligheten for rene strategier, noe som innebærer at spilleren må velge én av de mulige strategiene. Med blandede strategier kan man velge å bestemme strategi via lotteri. Dette er spesielt nyttig i forbindelse med gjentatte spill, som vil bli mer behørig introdusert i senere avsnitt. Blandede strategier er imidlertid interessante også i forbindelse med spill som spilles én gang, og jeg vil her se på hvordan disse kan anvendes i spillet «Sten, saks og papir». (Sten slår saks, saks, slår papir og papir slår stein.)
er sten, er saks og er papir. Spiller er her fremstilt som et null-sumspill, der det er tre mulige utfall: a) spiller vinner og får 1 enhet, mens da taper 1 enhet, b) det motsatte skjer dersom vinner og c) dersom begge spillerne velger samme strategi får ingen av spillerne gevinst (eller tap).
Hva bør så spillerne gjøre i dette spillet? Er det et engangsspill der motstandrerne ikke har noen informasjon som gjør det mulig å gjette hva man velger, kan man velge fritt – hver strategi er like god som de andre. Hva så dersom spillet gjentas? Det avgjørende i dette spillet er å velge rett strategi gitt den andres strategi, så dersom spiller gjentar samme strategi runde etter runde vil han her bli «avslørt», og kan velge den beste stragien mot ‘s strategi, og vil deretter vinne spillet.
Hva kan så gjør for å forhindre i å finne ut hva som er beste strategi mot ? Bruke en blandet. von Neumann og Morgenstern diskuterer «matching pennies», et spill der to spillere i hemmelighet skal snu en mynt, og én spiller vinner dersom myntene er like, den adre dersom de er ulike (spillet er i realiteten det samme som sten, saks og papir med to strategier):
Spillerens strategi består hverken i å spille «mynt» eller «krone», men å spille «mynt» med en sannsynlighet på 0.5 og «kron» med en sannsynlighet på 0.5.
-von Neumann og Morgenstern (2004)
Spillerne bør altså velge følgende strategi (‘s strategi er , ‘s strategi er ):
Spillernes forventningsverdier blir nå 0, og det er umulig for motstanderes å utnytte denne strategien – han er beskyttet:
Alt dette kan oppsummeres ved å si at mens våre gode strategier er perfekt fra et defensivt ståsted, vil de (generelt sett) ikke maksimalt utnytte motstanderens (mulige) feil – dvs. de er ikke kalkulert for å være offensive
-von Neumann og Morgenstern (2004)
Les mer om blandede strategier og uforutsigbarhet her: